EK 2021: Wat kunnen we verwachten? (Groep C)

Over minder dan twee weken staat het EK-voetbal voor de deur. Zoals altijd worden er weer overal EK-poules georganiseerd waarbij u kans maakt op vele geweldige prijzen. Om u te helpen deze prijzen te bemachtigen, of u gewoon te informeren zodat u nog beter van de voetbalzomer kunt genieten, ga ik per dag de deelnemende landen van één of twee groepsfases voor u behandelen. Vandaag: Groep C! 

Oostenrijk: 

Van Oostenrijk hoeven we niet te verwachten dat ze hele hoge ogen zullen gooien op het naderende eindtoernooi. De ploeg van de kersverse ‘Madridista’ David Alaba plaatste zich door middel van een kwalificatiegroep van erg laag niveau. Hierin speelden en wonnen ze wel al twee keer tegen hun eerste tegenstander dit EK: Noord-Macedonië.  

In een eveneens matige groep wist Oostenrijk dan ook – zonder overtuiging – bovenaan te eindigen tijdens de Nations League. Afgelopen maart begon Oostenrijk aan de WK-kwalificatie. Ook hier zijn de Oostenrijkers niet in erg uitdagend gezelschap, maar toch zijn ze lelijk te kijk gezet met een gelijkspel tegen Schotland (2-2) en een harde nederlaag tegen Denemarken (0-4).  

De tweede tegenstander van Ons Oranje scoort erg moeilijk en is tegelijkertijd ook niet als vele andere underdogs deze zomer, want een erg lastige ploeg om tegen te scoren is het normaliter ook niet. Ook de selectie van de ‘Burschen’ spreekt niet heel erg aan. Eigenlijk zijn eerdergenoemde David Alaba en RB Leipzig’s Marcel Sabitzer de enige sterren in het team. We komen ook nog een oude bekende van FC Twente tegen in Marko Arnautović, maar gezien zijn verval in het Chinese voetbal is het maar de vraag hoeveel we van hem terug gaan zien deze zomer.  

Ondanks alles voorspel ik in deze groep een tweede plaats voor Oostenrijk, waarna ze er in de tweede ronde alsnog uitvliegen. 

Met de definitieve selectie van Oostenrijk is dit de meest waarschijnlijke opstelling (4-4-2): 

Pervan (Wolfsburg); Lainer (Mönchengladbach), Dragović (Leverkusen), Hiteregger (Frankfurt), Ulmer (Salzburg); Schlager (Wolfsburg), Baumgartlinger (Leverkusen), Ilsanker (Frankfurt), Alaba (Real); Sabitzer (Leipzig), Arnautović (Shanghai) 

Noord-Macedonië: 

Tsja, waar beginnen we in het geval van Noord-Macedonië? Als er een weddenschap was over welke ploeg het minst goed zal presteren op het EK, dan ging mijn geld zonder enige twijfel naar Noord-Macedonië.  

Door ingedeeld te worden bij de slechtste landen van Europa in de 2018 editie van de Nations League wisten ze een ticket te behalen voor de play-offs en daar hebben ze veel geluk mee gehad. In de EK-kwalificatie moesten ze namelijk Oostenrijk en Polen voor zich laten in een erg matige kwalificatiegroep. Via de play-offs wisten ze Kosovo en Georgië ternauwernood te verslaan om voor het eerst ooit aan een eindtoernooi te mogen deelnemen.  

In de Nations League die later volgde zijn de Noord-Macedoniërs weer laag ingedeeld. Toch hebben ze het niet voor elkaar gekregen de groep te winnen. Ditmaal moesten ze Armenië voor zich dulden. Ook in de WK-kwalificatie is dat het geval. Hier staan ze tweede achter Armenië, op gelijke hoogte met Duitsland door in een enorme stunt de Duitsers te verslaan. Een verrassing zit dus nog wel in de ploeg, maar we hoeven er zeker niet op te rekenen deze zomer.  

Mijn voorspelling is dat Noord-Macedonië geen punt zal pakken en mogelijk zelfs geen doelpunt zal maken deze zomer en zo dus keihard uitgeschakeld zullen worden.  

Met de definitieve selectie van Noord-Macedonië is dit de meest waarschijnlijke opstelling (5-3-2): 

Dimitrievski (Vallecano); Nikolov (Lecce), Ristovski (Zagreb), Velkovski (Rijeka), Musliu (Fehérvár), Alioski (Leeds); Bardhi (Levante), Ademi (Zagreb), Elmas (Napoli); Pandev (Genoa), Trajkovski (Mallorca) 

Nederland: 

Velen van jullie zullen de recente historie van Nederland wel kennen, toch blikken we snel nog een keer terug.  

Met de aanstelling van Ronald Koeman leek de weg omhoog ingeslagen. ‘The New Wave’ ging van start. In Nations League in 2018 bleek dit ook met het verslaan van Frankrijk en Duitsland en het behalen van de finale. Ook in de kwalificatie ging het alleraardigst. Twee mooie ontmoetingen met Duitsland, waarvan er eentje gewonnen werd, en verder op een slordig gelijkspel tegen Noord-Ierland na louter overwinningen. Koeman leek Oranje naar een mooie EK-zomer te leiden en daarna de stap naar Barcelona te maken, maar het noodlot sloeg toe. Dankzij Corona werd het EK uitgesteld en ontsloeg Barcelona haar trainer pas in augustus, op een moment dat alle potentiële bondscoaches al toegewijd waren aan hun club en zich voorbereidde op een nieuw voetbalseizoen.  

Frank de Boer werd als enige beschikbare Nederlandse trainer (want laat de KNVB eens van hun trots afstappen en een buitenlandse trainer aanschaffen) aangesteld als de opvolger van Koeman, om maar weer stappen achteruit te doen naar de tijd van Danny Blind en Guus Hiddink toen Nederland er in zowel 2016 als 2018 niet in slaagde zich te kwalificeren voor de eindtoernooien.  

Onder De Boer lukte het Nederland niet om te overtuigen in de Nations League en eindigde het achter Italië. Met de WK-kwalificatie was de hoop op goede resultaten toch behoorlijk groot, maar al in de eerste wedstrijd gaat Nederland hard af in Istanbul. Een 4-2 nederlaag. Deze nederlaag werd nog wel opgevangen met overwinningen tegen Gibraltar en Letland, maar ook hier belooft het vertoonde spel niet veel goeds.  

In aanloop naar het EK is de hoop op een mooie zomer groot, maar het daadwerkelijk heersende gevoel blijkt bij velen toch een vroege uitschakeling. Zeker gezien de vele blunders van Frank de Boer, het gelijkspel tegen Schotland in de voorbereiding en het weglaten van een aantal opvallende namen in de selectie. Zelf voorspel ik wel een eerste plaats in de groepsfase waarna Nederland erg spannende finalerondes tegemoet gaat. Hier denk ik dat Nederland in de tweede ronde of de kwartfinale zal sneuvelen, afhangende van de loting.  

Met de definitieve selectie van Nederland is dit de meest waarschijnlijke opstelling (4-3-3): 

Krul (Norwich); Dumfries (PSV), De Vrij (Inter), De Ligt (Juventus), Wijndal (AZ); De Roon (Atalanta), F. De Jong (Barca), Wijnaldum (Liverpool); Berghuis (Feyenoord), Weghorst (Wolfsburg), Depay (Lyon) 

Oekraïne: 

Om toch nog iets van optimisme mee te pakken in deze erg matige poule, keren we de hoofden naar Oekraïne. De ploeg die een uitstekende kwalificatie draaide, bovenaan eindigde en titelhouder Portugal achter zich liet. Dat ze niet makkelijk scoren is een gegeven, maar dat het een ontzettend stugge ploeg is hebben ze ook bewezen met slechts vier tegendoelpunten in de kwalificatie.  

Sinds de kwalificatie is het echter wel achteruitgegaan met de Oekraïners. In de Nations League wonnen ze nog wel van Spanje, maar eindigden ze uiteindelijk pijnlijk op de laatste plaats. Hier moet wel bij vermeld worden dat ze ook de nodige coronagevallen kenden gedurende deze competitie.  

In de WK-kwalificatie laat Oekraïne dan ook weer een beetje onvoorspelbaarheid zien. Met een gelijkspel tegen Frankrijk begonnen de Nederlandse knietjes al aardig te knikken, maar vervolgens kwam Oekraïne ook tegen Finland en Kazachstan niet verder dan een gelijkspel.  

Vanwege deze onvoorspelbaarheid en vanwege het stugge karakter van de Oekraïners voorspel ik een derde plaats in de groepsfase waarna ze moeten hopen bij de vier beste nummers drie (van de zes nummers drie) te zitten. 

Met de definitieve selectie van Oekraïne is dit de meest waarschijnlijke opstelling (4-3-3): 

Bushchan (Kiev); Karavaev (Kiev), Zabarnyi (Kiev), Mykolenko (Kiev), Sobol (Brugge); Malinovskyi (Atalanta), Sydorchuk (Kiev), Zinchenko (City); Yarmolenko (West Ham), Yaremchuk (Gent), Marlos (Donetsk) 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *