Over minder dan twee weken staat het EK-voetbal voor de deur. Zoals altijd worden er weer overal EK-poules georganiseerd waarbij u kans maakt op vele geweldige prijzen. Om u te helpen deze prijzen te bemachtigen, of u gewoon te informeren zodat u nog beter van de voetbalzomer kunt genieten, ga ik per dag de deelnemende landen van één of twee groepsfases voor u behandelen. Vandaag: Groep D!
Engeland:
Met een aantal kersverse Champions League-winnaars, grote talenten die recent zijn doorgebroken én vele wedstrijden in eigen land behoort Engeland tot één van de grote favorieten op het eindtoernooi deze zomer. Dat is ook grotendeels af te lezen aan het proces van Engeland onderweg naar dit EK toe.
In de kwalificatie voor het Europese Kampioenschap lieten de Engelsen zich alleen verrassen in een uitwedstrijd tegen Tsjechië. Op die wedstrijd na scoorden ze in elke wedstrijd minstens vier doelpunten en kwalificeerden ze zich zonder enige moeite. Tijdens de Nations League lieten ‘The Three Lions’ de teugels bij vlagen een beetje vieren, wat resulteerde in een teleurstellende derde plaats achter België en Denemarken. Dit was voornamelijk toe te wijzen aan een dubbele domper tegen Denemarken. Wanneer de Engelsen niet presteren lijkt het dus vaker een gebrek aan concentratie. In de kwalificatie om de Wereldkampioenschappen staat Engeland na drie wedstrijden nog op een 100% score, met onder andere een overwinning tegen het Polen van Robert Lewandowski.
De Engelsen moeten het voornamelijk hebben van hun aanval, waar ze louter grote namen hebben om uit te kiezen. Achterin hebben ze op de rechterkant genoeg keuze, maar zijn ze verder over het algemeen wat zwakker. Zeker met de blessure van Harry Maguire.
Als je de fans van Engeland mag geloven dan zijn ze juist helemaal geen favoriet. Ondanks de sterke selectie en het thuisvoordeel zou bondscoach Gareth Southgate té verdedigend spelen en dus niet spelen naar de kracht van het elftal. Zelf voorspel ik voor Engeland een eerste plaats in groep, gevolgd door even sterke finalerondes. Ik zeg dat Engeland een zilveren plak pakt in de finale die gespeeld zal worden in het eigen Wembley Stadium.
Met de definitieve selectie van Engeland is dit de meest waarschijnlijke opstelling (4-3-3):
Pickford (Everton); James (Chelsea), Walker (City), Stones (City), Shaw (United); Rice (West Ham), Henderson (Liverpool), Mount (Chelsea); Foden (City), Kane (Spurs), Rashford (United)
Kroatië:
De verliezend finalist van het afgelopen WK zal hopen op nog zo’n fantastisch toernooi. De werkelijkheid is wat minder rooskleurig voor de Kroaten. Vele van de spelers uit het succesteam uit 2018 zijn op een leeftijd gekomen dat ze sportief gezien een stapje terug hebben moeten doen. Zo zijn de absolute sterspelers Mario Mandzukic en Ivan Rakitic er al niet meer bij.
Dat Kroatië wel gewoon meedoet aan het EK heeft mede te maken met de kwalificatiegroep waar ze in geloot werden. Zonder echte tegenstand wisten ze zich simpel te plaatsen. In de Nations League kregen de Kroaten wel tegenstand en dat was te merken. Er werd alleen gewonnen van Zweden – in eigen huis, want in Zweden gingen ze weer onderuit – en verder werden alle wedstrijden verloren. In de WK-kwalificatie verloor Kroatië onverwacht van Slovenië en waren de overwinningen op Cyprus en Malta niet heel erg overtuigend.
Van Kroatië verwacht ik dat ze het heel lastig gaan krijgen, maar wel een tweede plaats veiligstellen in de groepsfase. Hierna vrees ik dat ze snel uitgeschakeld zullen worden.
Met de definitieve selectie van Kroatië is dit de meest waarschijnlijke opstelling (4-3-3):
Livakovic (Zagreb); Vrsaljko (Atletico), Vida (Besiktas), Caleta-Car (Marseille), Bradaric (Lille); Kovacic (Chelsea), Modric (Real), Brozovic (Inter); Rebić (Milan), Kramarić (Hoffenheim), Perisić (Inter)
Schotland:
Een ploeg die lekker vrij kan beginnen aan het EK, want van de Schotten wordt helemaal niks verwacht. Via het kwalificatietoernooi wisten ze zich niet te plaatsen en moesten dus hun play-off plek die ze hebben verdiend tijdens de eerste Nations League gebruiken. Ook in de play-offs ging het de Schotten tegen erg matige tegenstanders niet heel makkelijk af. Tot twee keer toe wonnen ze pas na strafschoppen, maar hebben zo wel hun plekje in Groep D van dit eindtoernooi veiliggesteld.
Sinds de plaatsing voor het EK is er wat vertrouwen en dat is terug te zien aan de redelijke prestatie in een matige Nations League-groep en een redelijk begin in de WK-kwalificatie. De Schotten laten in al hun wedstrijden niet opgewassen te zijn tegen de grotere landen, maar tegen de mindere landen wel echt iets te kunnen. Met slechts drie sterspelers in het team en verder een erg matig team mag dat dan ook niet heel verrassend zijn.
Wie Schotland hoog inschat vanwege het gelijkspel moet uitkijken, want u overschat zowel het Nederlands Elftal als het Schotse team. Zelf voorspel ik spannende wedstrijden voor de Schotten tegen Kroatië en Tsjechië, maar zie ik ze wel laatste in de groep eindigen en zo dus weer snel het toernooi verlaten.
Met de definitieve selectie van Schotland is dit de meest waarschijnlijke opstelling (5-3-1-1):
Marshall (Derby); O’Donnel (Motherwell), Hanley (Norwich), Hendry (Oostende), Tierney (Arsenal), Robertson (Liverpool); McGinn (Villa), McTominay (United), Armstrong (Southampton); Adams (Southampton); Dykes (QPR)
Tsjechië:
Een vervallen natie binnen de voetbalwereld en toch wel eentje die langzaam weer terug omhoogklimt. Met een aantal spelers dat nu is doorgebroken bij ploegen in de Engelse Premier League, lukte het de Tsjechen om zich relatief makkelijk te kwalificeren voor het Europese Kampioenschap. In de kwalificatie wisten ze zelfs nog te verrassen met een overwinning op uiteindelijke EK-tegenstander Engeland. In de Nations League presteerden de Tsjechen ook naar behoren met een eerste plaats in de groep. Ook hier kwamen ze een tegenstander van deze zomer tegen: Schotland. Dit ging ze iets minder goed af, want de Schotten zegenvierden in beide ontmoetingen tussen de twee landen. Aan de WK-kwalificatie houdt Tsjechië ook een dubbel gevoel over na een goede start tegen Estland, een verrassend gelijkspel tegen de Belgen en een teleurstellende nederlaag tegen de Welshmen.
Wie zeer enerverende wedstrijden wilt kijken op het aanstaande EK hoeft de tv niet aan te zetten wanneer Tsjechië speelt. De zakelijke ploeg scoort zelf niet makkelijk, maar maakt het ook de tegenstanders niet makkelijk om het net te vinden. Wel is het zo dat wanneer de verdediging eenmaal een gat laat vallen, de koppen snel gaan hangen.
Zelf voorspel ik dat Tsjechië na een concurrentiestrijd met Kroatië en Schotland op de derde plaats eindigt en zal moeten hopen dat ze tot een van de vier beste nummers drie (van de zes nummers drie) behoren.
Met de definitieve selectie van Tsjechië is dit de meest waarschijnlijke opstelling (4-5-1):
Vaclík (Sevilla); Coufal (West Ham), Celustka (Praag), Kalas (Bristol), Boril (Praag); Masopust (Praag), Soucek (West Ham), Holes (Praag), Barák (Verona), Jankto (Sampdoria); Schick (Leverkusen)